Blog

Aşçı Kıyafetleri

Sağlıklı bir beslenmenin kaynağı sağlıklı gıdadır. Gıda sektöründe çalışan personel, insan sağlığı yönünden ağır sorumluluklar taşımaktadır. Aşçı kıyafetleri de bu sorumluluklardan biridir. Peki, aşçı kıyafetleri nasıl olmalı ?

Sağlıklı gıda basit bir anlatım ile hijyenik şartlarda üretilerek tüketime sunulmuş gıda maddesidir. Bu nedenle gıda sektörü hijyen kurallarına en üst düzeyde uyulması gereken bir sektördür. Çalışanların, temiz iş kıyafeti ile birlikte işletme şartlarına uygun iş ayakkabısı bone, maske, eldiven, kolluk, galoş gibi koruyucu malzemeleri kullanması hijyen kuralları açısından zorunludur. Firmamız aşçı kıyafetlerini, hava geçirgen olup su itici, alev geciktirici özelliği, partükül geçirmeyen, bakteri oluşturmayan, terletmeyen, alerji yapmayan kolay kullanımlı, hafif ve yumuşak kaliteli olup gönül rahatlığı ile giyebilirsiniz.

Restaurant otel cafe tarzı yiyecek ve içecek hizmeti veren yerlerde mutfak bölümünde çalışan aşçılar temizliği ve hijyeni ifade eden beyaz renkli kıyafet ve önlük giymektedirler. Özellikle temiz olup olmadığının kontrolü daha kolay olduğu için tercih edilen beyaz aşçı kıyafetleri hareketleri kısıtlamayacak şekilde olmalıdır. Yiyecek ve içeceğin satıldığı yerlerde aşçıların beyaz aşçı kıyafetlerini giymeleri zorunludur. Saç ve kıllarının dökülmemesi için şapka takan aşçılar sakal ve bıyık kesimlerini düzenli olarak yapmak zorundadırlar. Genelde aşçıların çalıştığı mekânlar Sağlık Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı tarafından kontrol edilmektedir.

Aşçı Kıyafetleri Nasıl Olmalıdır ?

  • Aşçı kıyafetleri koyu renk olmamalı beyaz olmalı ki kirlendiğinde kendini göstersin. Eğer koyu renk olursa kirlenmesine rağmen beyaz kadar kendini göstermez ve bir kez daha kullanılabilir. Bu da sağlık açısından uygun olmayan bir durumdur.
  • Kolları uzun olmalıdır. Aşçı kıyafetlerinin üst kısmı uzun kollu ceketten oluşur. Uzun kollu olmasının nedeni kolları yağdan ve sıcak sıvıların sıçramasından korumaktır. Göğüs kısmı da ateş sıçramalarına karşı dört katlı olarak üretilir.
  • Aşçılar saçlarını örtecek büyüklükte şapka da takarlar. Uzun süre çalışan aşçılar saçlarının uzun süre hava alması için uzun şapka tercih ederler. Böylece saç dipleri uzun süre hava alacak ve dökülme riski azalacaktır. Aynı zamanda aşçı şapkaları alındaki teri emer saçı duman ve alevden korur.
  • Mevsim özelliklerine göre yazlık kumaş ya da kışlık kumaşlarla üretilen aşçı kıyafetleri hareketleri kısıtlamayacak şekilde hazırlanmalı. Yıkanmaya karşı sağlam kumaşlı ve zorlamalara karşı sağlam dikişli yapılmalıdır. Leke tutmayan ve terletmeyen kumaştan üretilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir